Blog

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Πριν ξεκινήσω να γράφω αυτό το άρθρο θα πρέπει να σας πω πως οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το θέμα των ηλιακών θερμοσιφώνων, καθώς έχει να κάνει με μία επένδυση και όχι με μία απλή αγορά.

Η σοβαρότητα είναι για εμάς αρχή και αξία. Η Nature Home διαθέτει τον δικό της  Μηχανολόγο για να σας καθοδηγήσει με ακρίβεια στον ηλιακό θερμοσίφωνα που σας ταιριάζει αφού ακούσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας.

Εδώ δεν θα βρείτε ηλιακό για πέντε χρόνια, τα ηλιακά μας έχουν εγγύηση και αντέχουν ακόμα και πάνω από 15 χρόνια. Εμείς σεβόμαστε πρώτα  εσάς μετά τα χρήματα σας και έπειτα τους εαυτούς μας.

Αν θέλετε να μιλήσετε για τεχνικά χαρακτηριστικά, για παράδειγμα τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής ή και να πάρετε την προσφορά σας από τον Μηχανολόγο της εταιρείας μας, παρακαλώ μην διστάσετε να τηλεφωνήσετε Εδώ

Πάμε να δούμε μερικές συχνές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν έτσι ώστε να αποκτήσετε μία σφαιρική αντίληψη για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Τι κερδίζω με την χρήση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;

Με την χρήση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα κερδίζουμε από 40% έως 80% εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας. Το ποσοστό αυτό ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

 

Με ποιά κριτήρια να επιλέξω τον ηλιακό μου θερμοσίφωνα;

Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να έχει:
-μπόιλερ τοποθετημένο κάθετα
-κάδο αποθήκευσης ζεστού νερού με διπλή αντισκοριακή προστασία
-επιλεκτικούς ηλιακούς απορροφητές
-ηλιακό τζάμι υψηλής καθαρότητας, ασφαλείας (άθραυστο)

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του κάθετου μπόιλερ;

Η κάθετη τοποθέτηση του θερμοδοχείου αποκλείει την ανάμιξη, σε μεγάλο βαθμό, του ζεστού νερού με το κρύο. Καταρχάς πρέπει να γνωρίζουμε πως το ζεστό νερό καταλαμβάνει τα υψηλότερα στρώματα και το κρύο τα κατώτερα. Όταν καταναλώνουμε ζεστό νερό, τη θέση του την καταλαμβάνει το κρύο που εισέρχεται. Το εναπομείναν ζεστό νερό παραμένει ψηλά στο χώρο του κάδου και το φρέσκο κρύο νερό χαμηλά. Άρα υπάρχει μια νοητή ευθεία πρόσκρουσης ζεστού – κρύου. Το εμβαδόν αυτής της επιφάνειας (επιφάνεια απώλειας) είναι πολύ μικρότερο από ότι σε οριζόντια τοποθετημένο μπόιλερ. Αυτό σημαίνει ότι η πτώση της θερμοκρασίας του ζεστού νερού που περίσσεψε στο κάθετο μπόιλερ είναι πολύ μικρή και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα.

 

Ποια η διαφορά μεταξύ του κλειστού και του ανοικτού κυκλώματος;

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να είναι κλειστού κυκλώματος (λειτουργία με αντιψυκτικό) διότι αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα (δεν καταστρέφονται οι ηλιακοί συλλέκτες). Μας δίνει 50% μεγαλύτερο όριο ζωής και μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης.

 

Σε τι βοηθάει το αντιψυκτικό που περιέχει μέσα η συσκευή;

Στην περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει κάτω των 0°C δεν επιτρέπει στον θερμικό φορέα να παγώσει και έτσι αποκλείει το σπάσιμο των σωλήνων.

 

Πως μπορώ να προστατέψω τη συσκευή για να μην σπάσει από τον παγετό;

Αν και εφόσον είστε σίγουροι ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας στο θερμικό του φορέα έχει ικανοποιητική ποσότητα αντιψυκτικού υγρού, δεν υπάρχει φόβος για το σύστημα.

 

Ποιο είναι το όριο ζωής μιας ηλιακής συσκευής;

Το όριο ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα καλής ποιότητος πρέπει να είναι μεταξύ 12 και 17 χρόνων.

 

Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση ενός ηλιακού;

Η συντήρηση ενός ηλιακού συστήματος, όπως εξάλλου όλων των συσκευών και μηχανών, είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία και η απόδοσή του. Κάνοντας service στην καθορισμένη στιγμή, βοηθάμε το σύστημά μας να “αντέξει” στην πάροδο του χρόνου και να μας δίνει τις υπηρεσίες του για περισσότερα χρόνια και με αποτελεσματικότητα.

 

Κάθε πότε πρέπει να κάνω service και τι περιλαμβάνει;

Καλό είναι το πρώτο service του συστήματός μας να γίνει στο τέλος του τρίτου έτους λειτουργίας του και έπειτα κάθε 3 – 4 χρόνια. Κάνοντας το service, το ειδικευμένο συνεργείο μας ελέγχει την λειτουργία του συστήματος, την αντιψυκτική ικανότητα του θερμικού φορέα στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής και αλλάζει την ράβδο μαγνησίου που περιέχει το μπόιλερ.

Ποια πιστοποιητικά πρέπει να έχει ένα ηλιακό σύστημα για να θεωρείται αξιόπιστο;

Ένα ηλιακό σύστημα πρέπει να έχει δήλωση συμμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ (CE) και test report βαθμού απόδοσης από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.

 

Τι σημαίνει το σήμα CE που πρέπει να έχει κάθε ηλιακός θερμοσίφωνας;

Σημαίνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία με δήλωση συμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ έχει εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας της λειτουργίας του ηλεκτρικού μέρους της συσκευής.

 

Δεν έχω ζεστό νερό με το ηλεκτρικό ρεύμα, τι συμβαίνει;

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καλέσετε κάποιον ηλεκτρολόγο για έλεγχο ηλεκτρικού καλωδίου από το θερμοσίφωνα μέχρι τον πίνακα. Αν δεν διαπιστωθεί βλάβη πρέπει να καλέσετε συνεργείο για περαιτέρω έλεγχο.

 

Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει χαμηλή απόδοση και δεν λειτουργεί κανονικά;

Σε αυτή την περίπτωση οι αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:
-χαμηλή στάθμη του θερμικού φορέα (αντιψυκτικού υγρού) στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής
-ανεπαρκής χρόνος επαφής ηλιακών ακτίνων με τον ηλιακό θερμοσίφωνα
-ανεπαρκή ηλιοφάνεια (κατά τους χειμερινούς μήνες συνήθως)
-κακής ποιότητας ηλιακοί συλλέκτες

 

Υπάρχει περίπτωση διάβρωσης στο εσωτερικό του κάδου;

Ναι, υπάρχει. Ένας καλός ηλιακός κάδος πρέπει να έχει διπλή αντισκοριακή προστασία, ούτως ώστε να αποφεύγεται η διάβρωση.

 

Πόση ώρα πρέπει να έχω ανοικτό το ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να ζεσταθεί το νερό του κάδου;

Περισσότερο από μια ώρα και ανάλογα με το μέγεθος του κάδου.

 

Τι απόδοση έχει το ηλιακό σύστημα τις ημέρες που έχει συννεφιά;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας με επιλεκτικούς συλλέκτες έστω και με 50% συννεφιά, μας δίνει 30 – 40°C ζεστό νερό.

 

Μπορώ σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας να μεταφέρω το σύστημα ή χρειάζεται να αγοράσω καινούργιο;

Η απεγκατάσταση και μεταφορά ενός ηλιακού συστήματος είναι ιδιαίτερα απλή σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας. Η εργασία αυτή όμως οφείλει να γίνεται από κάποιον ειδικό ή από το συνεργείο της εταιρείας μας.

 

Υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορεί να δουλέψει ο ηλιακός θερμοσίφωνας εκτός από τον ήλιο και το ρεύμα;

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί επίσης να λειτουργήσει σε συνεργασία με το καλοριφέρ.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να κάνετε κοινοποίηση, like στα social media facebook, instagram, εγγραφή  στο site μας και εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube 

Μην ξεχάσω και το καλύτερο αν γίνετε μέλος Εδώ  έχετε την δυνατότητα να συνομιλούμε διαδικτυακά και να μοιράζουμε τις ιδέες μας και τις απορίες μας εύκολα και με απλό τρόπο!