Blog

Ποιο ελαιοραβδιστικό να αγοράσω ;

Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο μάλλον έρχεται σιγά σιγά η εποχή για το κατέβασμα της ελιάς .

Πολύ σωστά λοιπόν κι εσείς έχετε αρχίσει να προβληματίζεστε για το πώς θα γίνει η δουλειά σας σωστά και πιο εύκολα.

Η ζωή προχωράει αλλά και εξελίσσετε χρόνο με τον χρόνο ή καλύτερα μέρα με την μέρα, έτσι πρέπει εμείς οι άνθρωποι να εξελισσόμαστε και να αφήνουμε πίσω τακτικές περασμένων δεκαετιών γιατί αυτό είναι που μας μπλογκάρει από τον ανταγωνισμό τον εγχώριο και όχι μόνο.

Ο χρόνος είναι χρήμα λοιπόν και το να πας με καλάμια να κατεβάσεις τον καρπό της ελιάς πρέπει να περάσει ως μια τακτική η οποία ανήκει στο παρελθόν, γιατί πέραν από τον χρόνο που χάνεις κάνεις ζημιά στο δέντρο άρα και στην τσέπη σου.

Ως ένας άνθρωπος που έχει μαζέψει ελιές με καλάμι και ξύλα (λούρο) τον λέμε ακόμα και σήμερα, έχω να σας πω ότι περάσαμε στην νέα εποχή της ελαιοσυλλογής, εποχή πιο ακούραστη και με λιγότερες απώλειες για μας και για το ίδιο το δέντρο.

Ελαιοραβδιστικά νέας τεχνολογίας και δονητικά συστήματα είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές της διαδικασίας. Εμπειρικά θα σας πω την ταπεινή μου  γνώμη για το τι δουλεύει και πως, μιας και από παιδί βρίσκομαι μέσα σε λιοστάσια.

Ας ξεκινήσουμε με τα ελαιοραβδιστικά ρεύματος που έχω ξεχωρίσει 2 τύπους. Τα ελαιοραβδιστικά με κεφαλή αχινό και τα ελαιοραβδιστικά που έχουν κεφαλή αέρος με δάχτυλα.

👉 https://naturehome.gr/yamastik-x14-elaioravdistiko-me-cheiristirio-metallika-granazia-kai-mikos-2-50m-doro-gantia-ergasias/

  • Οι αχινοί είναι πολύ διαδεδομένοι στην Ελλάδα και αποτελούν την πιο οικονομική λύση.
  • Η μεγαλύτερη απόδοση του το κάνει ξεχωριστό στο είδος του καθώς και η μεγαλύτερη κεφαλή του το βοηθάει στη καλύτερη συγκράτηση του πάνω στο δέντρο με αποτέλεσμα την πολύ ξεκούραστη χρήση του.
  • Είναι απόλυτα φιλικό προς το δέντρο, αγκαλιάζει τα κλωνάρια χωρίς να τα πληγώνει και διατηρεί τα φύλλα.
  • Ο καρπός αποκολλάται από το δέντρο ανέπαφος, ενώ πέφτει σχεδόν κάθετα χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερα ελαιο-δίχτυα.
  • Κατασκευάζεται με στόχο τις ανάγκες του επαγγελματία αγρότη, ενώ αποτελεί εξίσου ιδανική λύση για κάθε μικρότερης κλίμακας παραγωγό που θέλει ένα στιβαρής κατασκευής, αθόρυβο, ελαφρύ, ξεκούραστο και αποτελεσματικό ελαιοραβδιστικό.

Το συγκεκριμένο ελαιοραβδιστικό καταφέρνει να ξεχωρίσει με την τεχνογνωσία του κατασκευαστή να είναι πρωτοπόρα.

Όποιος το έχει δουλέψει, γνωρίζει.

Συνεχίζουμε με τα ελαιοραβδιστικά που οι κεφαλές τους μοιάζουν με μακριά εύκαμπτα δάχτυλα ή σαν μια χτένα.

👉 https://naturehome.gr/hyundai-hos-215-elaioravdistiko-venzinis-chtena-me-stathero-kontari-2-15m-kai-varos-7kg/

Κι εδώ έχουμε ακριβώς τα ίδια υπέρ και κατά όπως με τον αχινό απλά το συγκεκριμένο είδος ρίχνει περισσότερα φύλλα γιατί η διάμετρος εργασίας είναι μεγαλύτερη από τον αχινό και τελειώνουμε λίγο πιο γρήγορα τη δουλεία μας.

Τέλος, πάμε στους περιβόητους δονητές.

👉 https://naturehome.gr/hyundai-hos-325-donitiko-elaioravdistiko-venzinis-2-6hp-mikoys-3-25m/

Εδώ έχουμε μια ξεχωριστή κατηγορία και φυσικά την πιο μεγάλη βοήθεια στη δουλειά μας καθώς οι δονητές ρίχνουν το 90% του καρπού σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Εδώ δεν χρειάζεται να κουβαλάμε παρελκόμενα όπως μπαταρίες και γεννήτριες ελαιοραβδιστικών γιατί λειτουργεί με βενζίνη, και αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι αθόρυβο γιατί ακούγεται η λειτουργία του κινητήρα.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα κάνει 2000 χτυπήματα στο λεπτό!

 

Η απόφαση είναι αποκλειστικά δική σας.

Με αγάπη και ευχές για καλή σοδειά

Παρασκευάς Κρίθυμος