Blog

Οδηγός αγοράς για ηλιακό θερμοσίφωνα

Οδηγός αγοράς για ηλιακό θερμοσίφωνα

Παρουσιάζουμε τις βασικές κατηγορίες boiler, συλλεκτών, τους μηχανισμούς λειτουργίας και καθετί που χρειάζεται να γνωρίζετε πριν προχωρήσετε σε μια αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια συσκευή η οποία ζεσταίνει το νερό που χρησιμοποιούμε συλλέγοντας την ηλιακή ακτινοβολία και μετατρέποντάς την σε θερμότητα. Αποτελείται από έναν ηλιακό συλλέκτη, μια δεξαμενή νερού που ονομάζεται boiler, μια βάση εγκατάστασης και ένα σετ υδραυλικής σύνδεσης του συλλέκτη με το boiler.

Σε γενικές γραμμές, το κρύο νερό ζεσταίνεται στο συλλέκτη ηλιακής ακτινοβολίας, γίνεται ελαφρύτερο και ανέρχεται στην κορυφή του συλλέκτη. Την ίδια στιγμή το βαρύτερο κρύο νερό μεταφέρεται στο συλλέκτη για να αναπληρώσει το ζεστό, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο λειτουργίας του θερμοσίφωνα.

Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται πολλοί κατασκευαστές ηλιακών θερμοσιφώνων. Οι καλύτεροι εξ’ αυτών Cosmosolar, Skyland, SHE.

Ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς της ηλιακής ενέργειας έχουμε τις παρακάτω κατηγορίες:

Ανοικτού κυκλώματος

Το νερό χρήσης, όπως ονομάζεται, θερμαίνεται περνώντας μέσα από τον ηλιακό συλλέκτη, ενώ το boiler έχει μία είσοδο κρύου νερού και μια έξοδο ζεστού νερού όπως στο διάγραμμα. Επειδή το νερό περνάει μέσα από το συλλέκτη συγκεντρώνει άλατα και είναι ακατάλληλο για πόση.

Κλειστού κυκλώματος

Είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος κυκλώματος, καθώς το νερό χρήσης δεν περνάει από το συλλέκτη. Η μεταφορά της ηλιακής ενέργειας γίνεται με ένα δεύτερο κύκλωμα που περνάει από το συλλέκτη και στη συνέχεια μέσα από έναν θερμικό μανδύα που περιβάλλει το boiler. Έτσι το νερό χρήσης παραμένει πλήρως διαχωρισμένο αλλά ακατάλληλο για πόση (μπορεί να επιμολυνθεί με το ψυκτικό υγρό).

Φυσικής ροής

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες στους οποίους το boiler βρίσκεται ψηλότερα από το συλλέκτη ονομάζονται φυσικής ροής, γιατί η κυκλοφορία του νερού γίνεται χωρίς υποβοήθηση: το ζεστό νερό ανεβαίνει από το συλλέκτη στο boiler, ωθώντας το κρύο νερό να μπει στο συλλέκτη για να θερμανθεί. Αυτή η κατηγορία είναι οικονομικότερη και απλούστερη στην εγκατάσταση και τη συντήρηση.

Βεβιασμένης ροής

Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες βεβιασμένης ροής η κίνηση του νερού γίνεται με τη βοήθεια μια συσκευής που λέγεται κυκλοφορητής, ενώ το boiler μπορεί να βρίσκεται και χαμηλότερα από τον συλλέκτη. Η εγκατάσταση και συντήρηση κοστίζει περισσότερο και υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούν με το δίκτυο θέρμανσης πιο εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, γιατί οι συλλέκτες τοποθετούνται π.χ. σε σκεπή, ενώ το boiler μένει κρυμμένο εσωτερικά του σπιτιού.

Διπλής ενέργειας

Όταν ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα, τότε ονομάζεται διπλής ενέργειας. Είναι η πιο συνηθισμένη κατηγορία, με σημαντικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να ζεσταίνει ηλεκτρικά το νερό, ακόμα και όταν έχει συννεφιά.

Τριπλής ενέργειας

Αυτό το είδος θερμοσίφωνα μπορεί να λειτουργήσει με τρεις τρόπους. Χρησιμοποιεί είτε την ηλιακή, είτε την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και εκείνη που προέρχεται από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού, μέσω μιας «σερπαντίνας» που εισέρχεται στο boiler και ζεσταίνει το νερό. Λόγω της πολυπλοκότητας των σωληνώσεων, οι τριπλής ενέργειας έχουν μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης-συντήρησης. Δείτε έναν Ηλιακό θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας 👉 Εδώ

Επίπεδοι συλλέκτες

Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ηλιακού συλλέκτη για οικιακή χρήση. Ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η διαφορά μεταξύ της εξωτερικής θερμοκρασίας και της θερμοκρασίας του αντιψυκτικού υγρού-νερού. Τα επίπεδα πάνελ είναι πιο αποδοτικά όταν αυτή η διαφορά θερμοκρασίας είναι μεσαία ως χαμηλή, όπως στη χώρα μας. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπερθερμαίνονται: οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους μπορεί να φτάσουν τους 120°C, αλλά όχι τους 200°C, όπως συμβαίνει με τους σωλήνες κενού (δες παρακάτω).

Κενού σωλήνα (Vacuum)

Είναι η πιο αποδοτική μορφή ηλιακού συλλέκτη. Σε αυτόν τον τύπο υπάρχουν δύο ομόκεντροι σωλήνες από γυαλί, όπως σε ένα θερμός. Ο εξωτερικός σωλήνας είναι από ειδικό γυαλί, που έχει πολύ χαμηλή συγκέντρωση σε σίδηρο και επιτρέπει τη διέλευση του 98% της ηλιακής ακτινοβολίας. Ο εσωτερικός σωλήνας είναι επιστρωμένος με ένα ειδικό υλικό που απορροφά το σύνολο της ηλιακής ακτινοβολίας και το μετατρέπει σε θερμότητα με πολύ υψηλή απόδοση. Η συνολική απόδοση είναι 94%. Η θέρμανση του νερού στο boiler γίνεται με ένα επιπλέον κύκλωμα στο οποίο ρέει ένα υγρό από τον εσωτερικό σωλήνα.

Η τεχνολογία των σωλήνων κενού

Οι σωλήνες κενού είναι η πιο αποδοτική τεχνολογία που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή στην αγορά. Αντί για νερό στο κέντρο του σωλήνα διέρχεται ένας τρίτος σωλήνας από χαλκό, που μεταφέρει τη θερμότητα σχεδόν χωρίς απώλειες. Το υγρό που κυκλοφορεί στο εσωτερικό του χάλκινου σωλήνα εξατμίζεται και ανέρχεται σε έναν συμπυκνωτή όπου ψύχεται για να υγροποιηθεί και πάλι. Η θερμότητα μεταφέρεται από τον συμπυκνωτή μέσα στο boiler και θερμαίνει το νερό χρήσης. Τα κλειστά συστήματα είναι πιο αποδοτικά από τα ανοιχτά, αλλά κοστίζουν και περισσότερο.

Επίπεδοι συλλέκτες vs σωλήνες κενού

Η βασική διαφορά είναι η γωνία πρόσπτωσης των ηλιακών ακτινών. Στους επίπεδους συλλέκτες χάνεται ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, γιατί το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ο ήλιος «βλέπει» το επίπεδο πάνελ υπό γωνία. Μόνο για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα η γωνία μηδενίζεται και οι ακτίνες πέφτουν κάθετα. Αντίθετα, στους σωλήνες κενού, η γωνία είναι πάντα η ιδανική.

Ένα άλλο πλεονέκτημα στους σωλήνες κενού είναι το ποσοστό αξιοποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας. Η απόδοσή τους είναι 94% και υπάρχουν ελάχιστες απώλειες θερμότητας. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα αν αγγίξουμε τους σωλήνες, οι οποίοι παραμένουν κρύοι τη στιγμή που το νερό χρήσης μπορεί να βράζει.

Επίσης οι συγκεκριμένοι προσφέρουν τη δυνατότητα προσαρμογής του συστήματος στις καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη, μπορούμε να απομονώσουμε έναν ή περισσότερους σωλήνες χωρίς να κλείσουμε το σύστημα.

Σημαντικό είναι και ότι η λειτουργία του δεν επηρεάζεται αν σπάσει ένας σωλήνας. Το σημαντικότερο, ωστόσο, αυτής της κατηγορίας, είναι πως λειτουργούν σε πολύ ψηλότερες θερμοκρασίες και το σύστημα παράγει πολύ περισσότερη ισχύ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση, ψύξη ή άλλες εμπορικές εφαρμογές.

Δοχεία διαστολής

Ένα δοχείο διαστολής περιέχει συμπιεσμένο αέρα και έχει ένα λαστιχένιο διάφραγμα που διαχωρίζει τον αέρα από το υγρό του κυκλώματος. Όταν το υγρό ζεσταίνεται, διαστέλλεται, και πιέζει το διάφραγμα, το οποίο μετατοπίζεται μέχρι να εξισορροπηθεί η πίεση στα δύο μέρη.

Τα δοχεία διαστολής είναι από τα πιο σημαντικά μέρη ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα θέρμανσης θα πρέπει να μπορεί να λιμνάζει. Η διαδικασία αυτή είναι ουσιαστικά η απενεργοποίησή του και τα περισσότερα συστήματα είναι σχεδιασμένα να σταματούν στους 120°C ή λιγότερο, για να αποφευχθούν φθορές στις αντλίες και τις τσιμούχες.

Όταν η ενέργεια που δέχεται ο συλλέκτης υπερβαίνει την ενέργεια που χρειάζεται το σύστημα, η αντλία σταματάει να λειτουργεί και το ζεστό υγρό παραμένει στο συλλέκτη. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται φτάνει τους 210°C και το υγρό γίνεται ατμός, που έχει μεγαλύτερο όγκο από το υγρό. Το δοχείο διαστολής υποδέχεται αυτόν τον ατμό και προστατεύει το σύστημα θέρμανσης.

Ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης

Αν και είναι δυνατόν να επιλέξετε μεμονωμένα υποσυστήματα και να σας τα συνδέσει ένας έμπειρος τεχνίτης, τα ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Η εγκατάστασή τους είναι πιο γρήγορη και πιο εύκολη.
  • H λειτουργία τους έχει προσομοιωθεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και η απόδοσή τους είναι εγγυημένη.
  • Τα συστήματα είναι σχεδιασμένα για μελλοντική επέκταση.
  • Έχουν μικρότερο κόστος απόκτησης.

Χωρητικότητα δεξαμενής

Η χωρητικότητα της δεξαμενής εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που καταναλώνουν ζεστό νερό. Μια τυπική τιμή είναι τα 40L ανά άτομο. Δημοφιλείς επιλογές είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες 160L και 200L.

Αναλογία δεξαμενής – συλλέκτη

Προκειμένου να λειτουργεί αποδοτικά το σύστημα του θερμοσίφωνα πρέπει να υπάρχει η ιδανική αναλογία ανάμεσα στην απόδοση του ηλιακού συλλέκτη και τη χωρητικότητα της δεξαμενής. Στους επίπεδους συλλέκτες πρέπει να υπολογίσετε 50L ανά τετραγωνικό μέτρο συλλέκτη. Στους συλλέκτες σωλήνων κενού το νερό ζεσταίνεται πιο εύκολα και η δεξαμενή πρέπει να χωράει 75L ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τύποι boiler

Τα boiler που κυκλοφορούν στην αγορά κατηγοριοποιούνται με βάση το υλικό κατασκευής:

Glass (χαλύβδινο): Διαθέτουν μόνο επισμάλτωση και είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή των καταναλωτών λόγω χαμηλού κόστους. Η διάρκεια ζωής του σμάλτου είναι περίπου 5 χρόνια. Πρέπει να φέρει και ανόδιο για προστασία από την ηλεκτρόλυση το οποίο απαιτεί επιπλέον συντήρηση. Δείτε ένα μπόιλερ Glass 👉 Εδώ

Χάλκινο: Είναι η πιο ακριβή επιλογή γιατί είναι ένα υλικό που δεν διαβρώνεται καθώς δεν προσβάλλεται από την ηλεκτρόλυση. Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να φέρει ανόδιο, όπως στους άλλους. Επίσης σε αυτό το υλικό δίνουν μεγαλύτερη εγγύηση οι εταιρείες και διάρκεια ζωής συνήθως 40 χρόνια ή εφ’ όρου ζωής.

Ανοξείδωτο (ΙΝΟΧ): Από χάλυβα με μεγάλη αντοχή στη οξείδωση και την ηλεκτρόλυση, αλλά επίσης δαπανηρή αγορά. Οι κατασκευαστές συνήθως δίνουν εγγύηση 15 ετών αντί των 5 στους χαλύβδινους – επισμαλτωμένους. Πρέπει να φέρουν και αυτοί ανόδιο. Ανοξείδωτο Μπόιλερ δες 👉 Εδώ

Γαλβανιζέ: Τα κορυφαία γαλβανιζέ Boiler τα κατασκευάζει η εταιρεία ΣΗΕ στην οποία έχουμε καταφέρει να έχει το κατάστημα μας Nature Home την αποκλειστική αντιπροσωπεία για την Ελλάδα!!! Μπόιλερ Γαλβανιζέ 👉 Εδώ

Ποιότητα κατασκευής

Εκτός του υλικού κατασκευής, σημαντικό ρόλο παίζει και η μόνωση του boiler (τύπος, πυκνότητα και πλάτος), η οποία, εφόσον είναι ποιοτική, θα διατηρήσει περισσότερες ώρες ζεστό το νερό.

Εγκατάσταση

Είναι από τα πιο σημαντικά στάδια της διαδικασίας. Απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο συνεργείο και μην κάνετε εκπτώσεις στην ποιότητα της εγκατάστασης, γιατί ο συλλέκτης (και συνήθως το boiler) είναι σε εξωτερικό χώρο, κάτι που σημαίνει μεγάλη φθορά από τις καιρικές συνθήκες.

Σημαντικό στην τοποθέτηση είναι να μη σκιάζεται ο συλλέκτης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε όλες τις εποχές του χρόνου. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει ο προσανατολισμός (ο συλλέκτης πρέπει να κοιτάει στο Νότο) αλλά και η κλίση του συλλέκτη. Όταν ο συλλέκτης είναι κάθετα στις ακτίνες του ηλίου έχει τη μεγαλύτερη απόδοση. Επειδή όμως το ύψος της τροχιάς του ήλιου αλλάζει ανάλογα με την εποχή -είναι πιο χαμηλά το χειμώνα- πρέπει να σκεφθούμε πότε χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη απόδοση. Η προτεινόμενη κλίση είναι 47 – 55 μοίρες.

Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Έλεγχο και αντικατάσταση του ανοδίου του μαγνησίου κάθε 2 χρόνια (εκτός από τους χάλκινους).
  • Έλεγχο ετησίως της στάθμης των υγρών του κυκλώματος και συμπλήρωσή τους, αν κριθεί απαραίτητο.
  • Έλεγχο και επιδιόρθωση των μονώσεων.
  • Έλεγχο και αλλαγή της αντίστασης όταν έχει καταστραφεί από τα άλατα εντός του ηλιακού θερμοσίφωνα.
  • Έλεγχο και ενδεχόμενη αντικατάσταση της ανεπίστροφης βαλβίδας και της βαλβίδας ασφαλείας μία φορά το χρόνο.

Σύνδεση δεξαμενής-συλλέκτη

Οι σωλήνες που συνδέουν το συλλέκτη με τον θερμικό μανδύα του boiler πρέπει να είναι ανθεκτικοί σε υψηλές θερμοκρασίες και να έχουν επαρκή μόνωση. Εδώ συνήθως προτιμώνται πολυστρωματικοί σωλήνες και εύκαμπτοι ανοξείδωτοι σωλήνες.

Μην κάνετε άσκοπη έρευνα στο διαδίκτυο βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους οι οποίοι σέβονται τα χρήματα σας και θα κάνουν με ειλικρίνεια το καλύτερο για εσάς. Με ένα τηλέφωνο 👉Επικοινωνία Εδώ  θα σας λύσουμε όλες τις απορίες!

Η Nature Home έχει τον δικό της Μηχανολόγο με τον οποίο μπορείτε να μιλήσετε και να σας καθοδηγήσει στον κατάλληλο για εσάς Ηλιακό Θερμοσίφωνα.

🚚Δυνατότητα αποστολής σε όλη την Ελλάδα!

✅Εγγύηση καλής λειτουργίας 5 χρόνια για όλους τους ηλιακούς θερμοσίφωνες της Nature Home!!!

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε Share και πατήστε like στην σελίδα μας στα social 👉 facebook  , instagram  και subscribe στο youtube  καθώς τώρα με την νέα μας ομάδα στο facebook γίνεσαι μέλος και έχεις το πλεονέκτημα να θέτεις τις ιδέες σου και τις απορίες σου με την δυνατότητα να σου απαντάμε, με μοναδικό σκοπό να σε βοηθήσουμε εύκολα και γρήγορα. Γίνε μέλος στην ομάδα μας 👉 Εδώ