Blog

BBQ: Να επιλέξω ψησταριά υγραερίου ή κάρβουνου

Η Κυριακή είναι η μέρα που περιμένεις με ανυπομονησία να ξανάρθει, έχοντας μόλις ξημερώσει Δευτέρα. Τι είναι όμως αυτό που σε κάνει να αγαπάς τόσο πολύ αυτή τη μέρα; Μα φυσικά το BBQ! Γιατί για σένα Κυριακή σημαίνει φίλοι, οικογένεια, γέλια και οπωσδήποτε καλό φαγητό! Η προετοιμασία φυσικά και έχει ήδη ξεκινήσει στο μυαλό σου. Για εσένα άλλωστε πρόκειται για μία πραγματική ιεροτελεστία. Αμφιταλαντεύεσαι ανάμεσα σε κρέας ή ψάρι και τρέχεις να τακτοποιήσεις όλα τα απαραίτητα ψώνια ώστε να μην λείψει τίποτα στους καλεσμένους σου και για ακόμη μία φορά, το ψήσιμό σου να μείνει στην ιστορία! Γιατί όπως ήδη γνωρίζεις, το παν για το απόλυτο barbeque είναι ο σωστός προγραμματισμός. Η καλή πρώτη ύλη, ο σωστός εξοπλισμός και αδιαμφισβήτητα, η μαεστρία του ψήστη!

Μιλώντας όμως για σωστό εξοπλισμό ίσως σου θέτουμε και ένα δίλημμα. Κάρβουνο ή υγραέριο; Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές των δύο αυτών ψησταριών και τι να επιλέξεις για να πετύχεις το απόλυτο bbq party στο σπίτι σου; Αν αναρωτιέσαι τι ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου και ποια επιλογή σε συμφέρει περισσότερο, μην αγχώνεσαι. Εμείς είμαστε εδώ!

Ψησταριά με κάρβουνο

Παραδοσιακές και αγαπημένες. Σε γενικές γραμμές οι ψησταριές με κάρβουνο θα λέγαμε ότι απαιτούν έναν πιο έμπειρο χειρισμό. Οπωσδήποτε η τεχνική για να ανάψεις τα κάρβουνα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, όπως επίσης και η διατήρηση μιας σταθερής επιθυμητής θερμοκρασίας, η οποία χρήζει και της ανάλογης τεχνογνωσίας. Στα plus της ψησταριάς με κάρβουνο θα αναφέραμε ότι φτάνουν εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες και η αυθεντικότητα στην γεύση που αφήνει το ψητό, αποζημιώνει μικρούς και μεγάλους! Πρέπει ωστόσο να λάβεις υπόψιν σου ότι επιλέγοντας μία τέτοια ψησταριά, θα πρέπει να φροντίζεις για τον σχολαστικό καθαρισμό αλλά και την συντήρησή της. Από οικονομικής απόψεως είναι σαφώς αρκετά προσιτή αλλά από τα λειτουργικά της έξοδα, στα κάρβουνα συναντάμε ένα παραπάνω κόστος.

Ψησταριά Υγραερίου

 

Οι ψησταριές υγραερίου εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως στο εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και φαίνεται να αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή όχι μόνο για επαγγελματική, αλλά κυρίως για οικιακή χρήση. Το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται να αποκτούν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές και στη χώρα μας. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι η χρήση τους είναι αρκετά απλή, χωρίς να απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εξοικείωση. Εάν επιλέξεις μία ψησταριά υγραερίου ξεχνάς κάρβουνα και προσανάμματα. Με το πάτημα ενός διακόπτη, μέσα σε 10-15 λεπτά μπορείς να ξεκινήσεις να ψήνεις το φαγητό σου. Το ψήσιμο που επιτυγχάνεται είναι άψογο γευστικά και φυσικά, δεν γίνεται να παραλείψουμε να αναφέρουμε το γεγονός ότι σε γλιτώνει από την έντονη και πολλές φορές ενοχλητική μυρωδιά του καπνού στην αυλή ή στο μπαλκόνι του σπιτιού σου. Όσον αφορά στον καθαρισμό της, είναι σχετικά εύκολος καθώς συμβάλλει και το ότι κρυώνει γρήγορα. Η αγορά μιας ψησταριάς υγραερίου έχει υψηλότερο κόστος σε σχέση με μία ψησταριά κάρβουνου, ωστόσο το υγραέριο, ως λειτουργικό έξοδο, είναι πιο οικονομικό από το κάρβουνο.

 

Σε όποια και από τις δυο ψησταριές και εάν επενδύσεις προκειμένου να τελειοποιήσεις το bbq στον χώρο σου, να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό να λάβεις υπόψιν σου:

  • Πόσο συχνά και για πόσα άτομα σκοπεύεις να ψήνεις
  • Ποια είναι η μέγιστη διαθέσιμη χωρητικότητα στο σπίτι σου
  • Πόσο χρόνο είσαι διατεθειμένος να αφιερώνεις

Ό,τι κι αν επιλέξεις τελικά, να θυμάσαι ότι το καλό ψήσιμο χρειάζεται οργάνωση, υπομονή και αγάπη. Πρόκειται για μία «ιερή» διαδικασία και είναι η καλύτερη αφορμή για να μαζευτείς με αγαπημένα σου πρόσωπα και να ζήσετε μαζί μοναδικές στιγμές άφθονου γέλιου και ποιοτικού φαγητού.

 

Από την ομάδα του naturehome.gr σας ευχόμαστε καλά ψησίματα!

 

Ακολουθείστε μας στα social για να μαθαίνετε τα νέα μας και να γνωριστούμε καλύτερα! Είμαστε το μοναδικό e-shop χωρίς πωλητές, αλλά με φίλους της διπλανής πόρτας!

  facebook

  Instagram

Youtube